Alternatywy dla mleka krowiego

Alternatywy dla mleka krowiegoDla wielu nowych wegan, wykluczenie mleka krowiego jest ogromnym wyzwaniem. Bez względu na to, czy chodzi o pieczenie, zboża czy desery, życie bez mleka jest trudne dla prawie wszystkich osób. Na szczęście rynek został zalany w ostatnich latach przez wegetariańskie alternatywne mleko z orzechów, ryżu i soi. Wiele z nich dostarcza tyle wapnia co zwykłe mleko, a smak jest niesamowicie podobny do prawdziwego. Soja jest podstawą w dietach wegańskich ze względu na jej dostępność i smak. Prawie wszystkie kawiarnie magazynują mleko sojowe. Jednak czasem można mieć alergie na soję. Wielką zaletą mleka sojowego jest to, że jest tak niewiarygodnie bogate w wapń i witaminę D, że jest prawie porównywalne do zwykłego mleka. Mleko migdałowe jest zdecydowanie lepszym wyborem zarówno w smaku, jak i dostępności. Ci, którzy cierpią na alergie na orzechy, powinni oczywiście unikać mleka migdałowego, ponieważ, jak sugeruje nazwa, jest zrobione z rozdrobnionych migdałów. Smak mleka migdałowego jest powodem, dla którego niektórzy zdecydowali się pominąć to wegetariańskie mleko. To wcale nie subtelne.